
Mangan fosfat metal sektöründe genelde yağlı ortamda çalışan hareketli parçaların kaplamasında kullanılır. Mangan fosfat kaplanan metal parça koruyucu yağı bünyesine alarak uzun süre tutar. Bu sayede metal parçaların sürtünme katsayısı düşerek aşınmaları engellenmiş olur. Silah, otomotiv,dişli ve makine sanayinde kullanımı oldukça yaygındır. Mangan Fosfatlama demir, çelik ve döküm parçalar için uygun bir kaplama yöntemidir. Koruyucu çinko fosfat gri, mangan fosfat siyah renkte bir kaplama yapar.
Daldırma sistemlerde kullanılan mangan fosfat öncesi, metalin yağı alınmış olmalı varsa üzerindeki pas temizlenmiş olmalıdır. Dikkat edilmesi gereken parametreler toplam asit, serbest asit, sıcaklık ve süredir. Mangan fosfatlama prosesi yüksek sıcaklıklarda çalışılan bir ortam gerektirir. 75ºC - 98ºC gibi sıcaklıkta 5-15 dakikalık bir işlem süresi kaplama için yeterli olacaktır. Parçanın üzerine ki mangan fosfat kaplama ağırlığı 10-20 gr/m² dir. Banyo konsantrasyonu sürekli kontrol edilir. Düşük banyo konsantrasyonu kaplama kalınlığını düşürür.
Mangan fosfat kaplanmış parçalar durulama banyosuna girer. Ardından koruyucu yağ banyosuna alınarak yağ ile muamele edilir. Koruyucu yağ, mangan fosfat kristalleri arasına girerek metali korozyona karşı dayanıklı hale getirir.
Mangan fosfatlama sonucunda parçalar koyu gri-siyah arası bir renk alır. Ayrıca mangan fosfat ile kaplanan parçalar yüksek basınç ve sıcaklığa dayanıklı hale gelir.
Mangan Fosfat Proses Hattı
-Yağ Alma (Alkali)
-Durulama
-Asit (Paslı Parçalar İçin)
-Durulama -Aktivasyon
-Mangan Fosfat Kaplama
-Durulama -Koruyucu Yağ